Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
17 februari, 2022

Synliga i samhället

Under Uniform på jobbet-dagen får hemvärnssoldater bära uniform på sina civila arbetsplatser efter godkännande av sin arbetsgivare. För att underlätta för både hemvärnssoldater och arbetsgivare så firas dagen från och med nästa år alltid en onsdag vecka 16.

Lärare, lantbrukare, naprapater och kockar. Hemvärnssoldater i hela landet och med olika yrken deltog på årets Uniform på jobbet-dag som genomfördes den 2 september. En av dem som deltog är Lisa Nykvist som är stabsgruppchef i Stockholmbataljonen.

Lisa Nykvist

–Jag driver en naprapatklinik, gör behandlingar och coachar folk i träning. Kunderna var imponerade, positivt överraskade och intresserade. Det är inte så vanligt att gå runt i uniform i gymmet och på kliniken. Kollegorna vet om att jag är med i hemvärnet, men de blev påminda och det blev mer verkligt, säger Lisa Nykvist som även körde lite tyngdlyftning i uniform.

Torgny Stake är ställföreträdande gruppchef i Stockholmsbataljonen, och arbetar som kökschef på Vittraskolan.

Torgny Stake

– Det är fantastiskt, och tredje gången jag deltar. Det blir stora ögon bland eleverna, vissa blir blyga och andra kommer fram och ställer frågor, säger Torgny Stake.

Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg besökte flera arbetsplatser under dagen. Först ut var Vreta utbildningscentrum i Linköping som har ett naturbruks-program samt ett fordons- och transportprogram. På skolan arbetar sex hemvärnssoldater från 1. och 2. Livgrenadjärbataljonen som bland annat lärare, instruktörer och kock. Rikshemvärnschefen besökte en lektion och gjorde en kort presentation av hemvärnet för en grupp elever som har gruppchefen Magnus Löfkvist som lärare i samhällskunskap.

– Jag upplever ett ökat intresse för Försvarsmakten och vet att tidigare elever har gått hemvärnets hundförarutbildning, säger Magnus Löfkvist.

På Saab arbetar hemvärnssoldater inom fler olika affärsområden. En av de som bar uniform i Linköping var kompanichefen Arne Lilja.

– Jag är stolt över mitt engagemang och vill visa mina medarbetare att jag är med i hemvärnet. Och det är kul att se vilka andra som är med, säger han.

Efter lunch besökte rikshemvärnschefen Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Informationsbefälet  Daniel Johansson i Norra Smålandsbataljonen arbetar som lärare och undervisar bland annat journaliststudenter. Rikshemvärnschefens  sista besök var på Foggmaker International i Växjö där kompanichefen Axel Carlsson i Kronobergsbataljonen arbetar. Efter en rundtur i verkstaden avslutades dagen med en gemensam fika med hemvärnssoldater ur bataljonen.

 

Therese Åkerstedt
Chefredaktör, Tidningen Hemvärnet