Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
17 juni, 2019

Sami – Projektledare och reservofficer

Sami Östman är reservofficer och civilt anställd som projektledare inom teknikkoncernen Infra Group Nordic där Defcon Solutions utgör affärsområdet Försvar och säkerhet Foto: Ryan Laurita

Sami Östman lämnade in namnbrickan efter 17 år i Försvarsmakten, innehållandes bland annat en utlandsmission i Afghanistan. Men engagemanget i Försvarsmakten tog inte slut – nu är Sami reservofficer samtidigt som hans civila arbetsgivare får ovärderlig nytta av hans tekniska specialkompetens.

37-årige Sami Östman har bytt uniformen från Luftstridsskolan mot en pikétröja med texten Defcon solutions. Ett dotterbolag inom teknikkoncernen Infra Group Nordic som utgör affärsområdet Försvar och Säkerhet. I sin nya roll är han projektledare i stället för ställföreträdande plutonchef.
– Förut var jag användare av utrustningen jag nu är med och utvecklar. Jag hamnar egentligen ett steg tidigare i ledet. Förr hade jag ett Tre Kronor-emblem som jag stod till svars för. Nu är det här min uniform, säger han och pekar på tröjan.

Samtidigt som han bytte huvudsaklig arbetsgivare bestämde Sami sig för att han ville ha en fot kvar i Försvarsmakten och tog därför istället anställning som reservofficer på Rörlig, radar- och radiokompaniet på 161:a stridslednings och luftbevakningsbataljonen i Uppsala.
– För mig har det aldrig handlat om att söka mig från Försvarsmakten, jag hade bara inte tiden och engagemanget som krävde för en heltidsanställning där. Att vara kvar som reservofficer och samtidigt ha ett civilt jobb har varit en optimal lösning för mig, säger Sami.

Att det går att kombinera de olika rollerna är enkelt när hans arbetsgivare samarbetar med Försvarsmakten om personal.
– Det finns en viktig win-win-situation för vår del. Genom att möjliggöra ett deltidsengagemang i Försvarsmakten kan myndigheten få fortsatt effekt och nytta av de kompetensinvesteringar man gjort i personer som Sami, säger Infra Group Nordics grundare Andreas Wiman.

Han fortsätter:
– För vår del innebär det att en person som tjänstgjort som exempelvis teletekniker inom lednings- och sambandssystem kan jobba hos oss som systemspecialist, montör, elektriker eller teknisk projektledare och ge oss ovärderlig information om hur våra produkter kan komma till nytta i verksamheten.

Det här kunnandet underhålls också genom övningarna med Försvarsmakten.
– Våra anställda med engagemang inom Försvarsmakten är dessutom riktigt taggade och hungriga inför sina tjänstgöringstillfällen. För att inte tala om den stolthet de visar när de kommer tillbaka efter en övning med sitt förband eller exempelvis en skarp insats med Hemvärnet, avslutar Andreas Wiman.

För Samis egen del är möjligheten att bibehålla kontakten med vänner sedan 17 år tillbaka viktig, samtidigt som han får möjlighet att öva i landets bästa skola för ledarskap, enligt honom själv.
– Det finns ingen teoretisk utbildning som kommer i närheten. Försvarsmakten ska vara bäst på det de gör, och det blir du bara genom att öva, säger Sami.