Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
6 maj, 2019

Anna – Väktare och gruppchef

Anna Peterson i den uniform hon bär som gruppchef i Boden. Foto: Ryan Laurita

Anna Peterson la en uniform på hyllan och hämtade ut en grönare variant. Att hon kan vara tjänstledig från sitt jobb som väktare för att genomföra militär grundutbildning är möjligt tack vare bevakningsbranschens nära samarbete med Försvarsmakten om personal.

Boden ligger 75 mil norr om Stockholm. Den första snön föll i början av november och under hösten har temperaturen krupit ner mot 14 minusgrader i det som huvudstadsbon Anna Peterson, 31, kallar ”ingenmansland”.

Det här är hennes nya hemmaplan sedan i somras. Anna bytte då ett välavlönat jobb på Securitas i Stockholm mot elva månaders militär grundutbildning i Norrbotten. Hon lämnade en tjänst som väktare och skyddsvakt för att ”rycka in i lumpen” som ledningssoldat på I 19 i Boden.
– Jag hade jobbat i säkerhetsbranschen i sex år och kände att jag trampade vatten och behövde nya utmaningar. Försvarsmakten var det solklara alternativet, det naturliga steget, säger Anna Peterson.

Under tiden i Försvarsmakten är hon tjänstledig från Securitas, något som är möjligt eftersom bevakningsbranschen, genom branschorganisationen BYA, samarbetar med Försvarsmakten om personal.
– Våra medarbetare är personer som tycker om och behöver ha ansvar under frihet. Det vore därför idiotiskt att säga nej till en duktig medarbetare som vill utvecklas, få nya erfarenheter och samtidigt lite ny energi, säger Jim Persson på BYA.

Omställningen från ett helt civilt jobb till en militär tjänst var från början påfrestande för Anna.
– Det tuffaste har varit att komma in i gruppen som något äldre kvinna när de andra i huvudsak är 19-åriga grabbar. Men efter övningen ”Aldrig ge upp”, som var väldigt utmanande, har allt fallit på plats. Nu känns allt bra, säger Anna.

Under det första halvåret har hon redan fått flera insikter.
– Jag har lärt mig att tålamod är en bra grej, att inte ha förutfattade meningar om yngre kamrater och att våga ta hjälp. Det har jag haft svårt för eftersom jag är en ganska stolt individ, självständig och tycker om att klara mig själv. Jag har lärt mig hur viktigt och utvecklande det är att jobba i en grupp, säger Anna.

”De kunskaper och färdigheter Anna får har vi nytta av”

En av anledningarna till att bevakningsbranschen samarbetar med Försvarsmakten om personal är, enligt Jim Persson, enkel. Varje år behövs runt 2 400 nya personer till bevakningsbranschen.
– I dagens konjunktur är det svårt för oss att få tag i tillräckligt många sökande som har den kompetens och kravprofil vi efterfrågar. Det här samarbetet hjälper oss med det, säger Jim.

Sedan februari 2018 är Försvarsmaktens obligatoriska skyddsvaktsutbildning för alla som genomför militär grundutbildning direkt överförbar till en civil legitimering som en följd av samarbetet. I övrigt delar Försvarsmakten och bevakningsbranschen många krav på sina medarbetare.

Samtidigt är Annas karriär som väktare inte helt över. Eftersom hon är tjänstledig är hon inställd på dubbla karriärer och på att komma tillbaka när den grundläggande militärutbildningen är avslutad.
– Jag säger inte hejdå till Securitas i första taget, säger Anna.

Enligt Jim Persson gynnar samarbetet och personer som Anna hela branschen genom att ge den bättre anseende.
– De kunskaper och erfarenheter Anna får genom sin utbildning och fortsatta engagemang i Försvarsmakten har vi nytta av. Vi har samma utmaningar att hitta rätt människor och då är det bättre att vi hjälps åt genom att arbeta för att skapa goda förutsättningar för branschen och för våra medarbetare, säger Jim.