Nyheter & Aktiviteter

Nyheter
25 mars, 2019

Anders – Deltidssoldat och projektledare

Anders Hedqvist anställdes utifrån sin erfarenhet från Försvarsmakten av Military Work och arbetar nu som projektledare. Foto: Johan Strindberg

Civila arbetsgivare har fått upp ögonen för självgående, plikttrogna lagspelare med bakgrund i Försvarsmakten. För Anders Hedqvist slutar inte arbetsdagen förrän alla kan gå hem.

Fler och fler företag ser fördelarna i att samarbeta med Försvarsmakten om personal. Kompetensföretaget Military Work anställer personer med militär bakgrund för att få personer med rätt attityd och inställning. De har märkt att många företag suktar efter människor som är vana ledare, som ständigt vill utvecklas och som brinner för det de gör.
– Vi får anställda som kommer i tid, som tar ansvar och som samarbetar. Det är egenskaper som värdesätts högt på arbetsmarknaden, säger Christopher Johansson, marknadschef på Military Work.

Symbolen Thorleif från Amfibieregementet hänger runt Anders Hedqvists hals när han sätter sig ner vid ett konferensbord i Danderyd utanför Stockholm. Han var tills nyligen en av Military Works konsulter, sedan ett halvår är han rekryterad av företaget han varit uthyrd som projektledare till. Företaget gillade vad de fick och ser stora möjligheter för Anders.
– Det har fungerat väldigt bra för Anders, det var träff direkt, säger Christopher Johansson på Military Work.

”Spelar ingen roll om det blir mörkt”

Med en bakgrund från Sigtunas internatskola, Kungliga tekniska högskolan och utlandstjänster i Kosovo och Mali är han en viktig kugge i det lilla företaget som riktat in sig på att sälja militära sjukvårdssystem, över hela världen. Anders själv trivs med resorna jobbet innebär och att han kan jobba flexibelt.
– Från Försvarsmakten tar jag med mig vikten av att jobba som ett lag. Jag jobbar tills alla är klara, då spelar det inte så stor roll om det blir mörkt ute.

Företaget har haft särskild stor nytta av hans förmåga att uttrycka sig. Med internationella kunder är det särskilt viktigt att kunna kommunicera i tal och skrift, något han hämtat från tiden i Försvarsmakten. Han tar också med sig en förmåga att agera snabbt under pressade situationer.
– I ett insatsområde dyker det upp oförutsedda saker hela tiden, alltifrån skottlossning till allvarliga trafikolyckor, sådant som påverkar en både fysiskt och psykiskt. På kontoret oroar man sig över om kaffet är slut eller har svalnat. Man får lite perspektiv, säger Anders.

Anders har samtidigt med sin civila anställning haft en deltidstjänst i Försvarsmakten. Har man ett återkommande engagemang i Försvarsmakten vet man vilken utrustning som används och vad som är modernt – något som är särskilt viktigt i hans nuvarande jobb.

Att anställda ett par veckor vanligtvis lämnar sitt civila jobb för att tjänstgöra som deltidssoldater ser Military Work som kompetensutveckling.
– Genom vårt pågående samarbete med Försvarsmakten får våra anställda en förmåga att fatta snabba och välgrundade beslut som inte går att få någon annanstans, säger Christopher Johansson på Military Work.

Att Military Work samarbetar med Försvarsmakten gör processen särskilt smidig.
– Vi märker tydligt vad det ger tillbaka att en anställd kan åka iväg på en skarp insats eller en militärövning. Vi, och våra kunder, ser det som gratis utbildning och kompetensutveckling, säger Christopher Johansson.